Strefa marek
Sztuka kulinarna w średniowieczu

EAN:

9788364708695

Rok wydania:

2023

Oprawa:

twarda

Format:

241x152 mm

Strony:

330

Cena sugerowana brutto:

69.00zł

Stawka vat:

5%

Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!

Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.

Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł

starannie dostosowane do kuchni współczesnej.

Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Franoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.

Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców.

Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury.

Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego nawet w dziedzinie jedzenia. []

Bo czy można utrzymywać, że Filip August pałaszował zepsute mięso, mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrtiena de Troyes i Andr Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?