Strefa marek
Zarys nanotechnologii zywności i kosmetyków

EAN:

9788365929709

Autor:

Wydawnictwo:

Rok wydania:

2019

Oprawa:

twarda

Format:

17,5x24,5 cm

Strony:

162

Cena sugerowana brutto:

47.00zł

Stawka vat:

5%

Nanotechnologia jest jedną z najszybciej i burzliwie rozwijających się dziedzin nauki i technologii, w tym nanotechnologii żywności i kosmetyków. W ubiegłym roku, nanotechnologia przyniosła dochód sięgający ponad trylion dolarów amerykańskich. W zyskach przoduje inżynieria materiałowa i przemysł elektroniczny, a dalej przemysł farmaceutyczny, produkcja chemikaliów, zagospodarowanie przestrzeni kosmicznej, produkcja narzędzi, opieka zdrowotna i prace nad samorozwojem. Zatem nanotechnologia jest uważana za siłę napędową światowej ekonomii. Na rozwiązaniach nanotechnologicznych może skorzystać też technologia żywności i kosmetyków. Niniejsza książka przedstawia już znane jak również możliwe zastosowania nanotechnologii produkcji żywności począwszy od rolnictwa i chowu zwierząt po gotowe produkty spożywcze oraz omawia kosmetyki kolejnej generacji wykorzystujące zdobycze nanotechnologii. Książka ta skierowana jest do czytelników o średnim zaawansowaniu wiedzy z dziedziny nauk ścisłych i technologii. Może więc ona uzupełniać inne, istniejące już na rynku monografie na bardziej zaawansowanym poziomie. Autor - prof. zw. Piotr Tomasik