Targi Ateneum
 
AKTUALNOŚCI
12-02-2021
Szanowni Klienci, informujemy, że w przypadku otrzymania uszkodzonej przesyłki dostarczonej za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD aby reklamacja została rozpatrzona...
11-02-2021
Szanowni Klienci, zapraszamy do zapoznania się z atrakcyjną ofertą wyprzedażową MGA. Poniżej informacja z cenami na wyprzedażowe produkty: Oferta wyprzedażowa MGA...
 
Informacje o przetwarzaniu danych osobowych

RODO
ATENEUM SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ SPÓŁKA JAWNA
ul. Półłanki 12C, 30-740 Kraków


tel. 12 263 73 73   tel. 12 263 82 98
tel. 12 263 70 70   tel. 12 263 82 99
wew: fax - 401, dz. sprzedaży - 400

email: biuro@ateneum.net.pl
 
 
 

ZOBACZ, CO U NAS SŁYCHAĆ

KUCHNIA SŁOWIAN, CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH...
KUCHNIA SŁOWIAN, CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH...
Katalog tematyczny -> Literatura -> Kultura

Kliknij aby powiększyć...
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych...
EAN:
9788310134073
Autor:
Hanna Lis, Paweł Lis
Wydawnictwo:
Nasza Księgarnia
Data premiery:
2018-07-25
Rok wydania:
2018
Oprawa:
twarda
Format:
18,9x24,5 cm
Strony:
320
cena sugerowana brutto: 64.90zł
stawka vat: 5%
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littrature Gastronomique przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję interesującej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałem też wiele, gotując według podanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać przede wszystkim moi liczni goście
Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny Polityki
Lisów poznałam od kuchni i wiem, że stanowią połączenie idealne gotują równie znakomicie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.
Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! Dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!
Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych
Hanna Lis z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw oraz rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej Pożywienie Słowian. Wyniki swoich badań opublikowała w książkach: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Współautorka wydanej w roku 2009 pionierskiej na polskim rynku książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko.
Paweł Lis archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie realizowane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu oraz budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko oraz redaktor wydań zbiorowych Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska.
Inni klienci kupowali także
Księga pięciu kręgów
Musashi Miyamoto
Rok wydania: 2010, oprawa: twarda z obwolutą
Wydawnictwo: Diamond Books
Libido dominandi. Seks jako narz...
E. Michael Jones
Rok wydania: 2013, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Wektory
Królowie Zachodu Słońca
Henryk Skwarczyński
Rok wydania: 2020, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Arcana
Ikonologia
Ripa Cesare
Rok wydania: 2013, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Universitas
Teoria widzenia
Władysław Strzemiński
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Muzeum Sztuki w Łodzi
Polskie tradycje i obyczaje
Sylwia Chmiel
Rok wydania: 2018, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Dragon
Gwiaździsta noc Vincenta i inne ...
Michael Bird, Kate Evans
Rok wydania: 2017, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Marksizm kulturowy. 50 lat walki...
Dariusz Rozwadowski
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Prohibita
Historia samotności i samotników
Minois Georges
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Aletheia
Śródziemnomorze
Joo Lus Barreto Guimares
Rok wydania: 2020, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Lokator
Inne pozycje od Nasza Księgarnia
Muminki zebrane T.2
Tove Jansson
Rok wydania: 2021, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Szczygły
Beata Ostrowicka, Martyna Wilner
Rok wydania: 2019, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Bajkoterapia
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2015, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Hej, Jędrek! 4 Masz cykora?
Rafał Skarżycki
Rok wydania: 2016, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Dziennik cwaniaczka 13 Jak po lo...
Jeff Kinney
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Mikołajek - Mikołajek
René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Rok wydania: 2014, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Inne z działu Kultura
Kultura w świecie luster
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: UMCS
Sztuka i wychowanie w XXI wieku
Mirosława Zalewska-Pawlak
Rok wydania: 2017, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Bośnia i Hercegowina
Anetta Buras-Marciniak
Rok wydania: 2019, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Kultura rocka T.3 Tradycje, posz...
praca zbiorowa
Rok wydania: 2019, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe UMK
Kultura na peryferiach
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Narodowe Centrum Kultury
Kulturoznawstwo polskie. Przeszł...
praca zbiorowa
Rok wydania: 2019, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Katedra Wydawnictwo Naukowe
Inskrypcje nagrobne pogranicza p...
Agnieszka Dudek-Szumigaj
Rok wydania: 2018, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: UMCS
Marco Polo Wielcy odkrywcy
Anita Ganoun
Rok wydania: 2020, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Precjoza
Polecamy
Basia i gotowanie w.2021
Zofia Stanecka, Marianna Oklejak
Rok wydania: 2021, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Harperkids
Niemożliwe nie istnieje
Kilian Jornet
Rok wydania: 2021, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Moc ozonu. Wzmocnij swoją odporn...
Antonio Gaspari
Rok wydania: 2020, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Rosikon Press
Sny o pociągach
Denis Johnson
Rok wydania: 2021, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Czarne
Szkice z filozofii głupoty
Praca Zbiorowa
Rok wydania: 2021, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Solar City: Suburbia IUVI Games
.
pudełko,200x200x70 mm
Wydawnictwo: IUVI Games
Shape4mind. Duże litery
praca zbiorowa
Rok wydania: 2016, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Galaktyka
Nocny powrót
Sebastian Fitzek
Rok wydania: 2021, oprawa: broszurowa
Wydawnictwo: Amber
Amerykańskie lato. Depesze z uli...
Alex Kotlowitz
Rok wydania: 2021, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Czarne
Łukaszenka. Niedoszły car Rosji ...
Andrzej Brzeziecki, Małgorzata Nocuń
Rok wydania: 2021, oprawa: twarda
Wydawnictwo: Czarne
copyright Ateneum 2008-2021