Strefa marek
Vademecum dietetyki w praktyce T.1

EAN:

9788301244682

Wydawnictwo:

Data premiery:

2025-12-22

Rok wydania:

2025

Oprawa:

broszurowa

Format:

235x165 mm

Strony:

900

Cena sugerowana brutto:

199.00zł

Stawka vat:

5%

W świecie, w którym dezinformacja żywieniowa i rosnące problemy zdrowotne stanowią jedno z największych wyzwań cywilizacyjnych, rola dietetyka jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Autorzy podręcznika podkreślają znaczenie rzetelnej edukacji, opartej na wiarygodnych źródłach i dowodach naukowych, które są fundamentem skutecznej profilaktyki i terapii. Książka ma za zadanie wspierać specjalistów w świadomym i profesjonalnym prowadzeniu pacjentów, od poziomu indywidualnego doradztwa, przez żywienie zbiorowe, aż po działania w obszarze zdrowia publicznego.


Publikacja została opracowana w formie trzytomowego kompendium, dzięki czemu każdy czytelnik może stopniowo i w uporządkowany sposób zgłębiać kluczowe zagadnienia dietetyczne.


W pierwszym tomie omówiono m.in. następujące tematy:

  • zapotrzebowanie energetyczne, makroskładniki, witaminy oraz składniki mineralne,


  • podstawy diagnostyki laboratoryjnej,


  • praca w zespole interdyscyplinarnym,


  • aspekty etyczne, prawne i biznesowe związane z wykonywaniem zawodu dietetyka,


  • medycyna stylu życia.

Jednym z największych atutów podręcznika jest jego praktyczny charakter. Został przygotowany z myślą o współczesnych odbiorcach - treści są uporządkowane, syntetyczne i przedstawione w atrakcyjnej wizualnie formie, co znacząco ułatwia naukę i szybkie odnajdywanie potrzebnych informacji.


Książkę wyróżniają:

  • przejrzyste tabele, schematy i wykresy,


  • pytania testowe,
  • podsumowania najważniejszych faktów na końcu rozdziałów,
  • ciekawostki ułatwiające zapamiętywanie kluczowych informacji,


  • opisy przypadków klinicznych, dzięki którym łatwiej przełożyć teorię na realną pracę z pacjentem.

Vademecum dietetyki w praktyce to wyjątkowa publikacja stworzona z myślą o studentach dietetyki, młodych specjalistach oraz wszystkich osobach pracujących w obszarze żywienia człowieka, które chcą poszerzyć swoje kompetencje i pracować zgodnie z aktualnymi standardami naukowymi.